5 duurzame trends in e-commerce

Concept Gratis duurzame verzenddozen en meer klanten

Duurzaamheid wordt gezien als een van de belangrijke trends binnen e-commerce in 2020. De verwachting is dat deze duurzame trends de komende jaren steeds meer terrein zullen winnen. Hieronder een opsomming van de belangrijkste ontwikkelingen voor duurzame e-commerce in 2020.

1. De retailer betrekt de consument in toenemende mate bij duurzaamheid

Consumenten hechten steeds meer belang aan duurzaamheid. Met name de generatie Z geeft aan dit mee te nemen in hun aankoopbeslissingen. Een sterk groeiend aantal webwinkeliers speelt hier goed op in door hun winkel duurzaam in te richten. Hiermee krijgt de consument meer informatie over de duurzaamheid van het product evenals de mogelijkheid om te filteren op duurzame producten. Met name voor duurzame fashion wordt dit een steeds belangrijker aspect bij online winkelen. Ook wordt de consument in toenemende mate betrokken bij duurzaam transport. Dit gebeurt bijvoorbeeld door CO₂-compensatie of door duurzame afleverkeuzes met fietskoeriers.

2. Toenemend aantal pakketjes wordt met fiets of elektrisch voertuig geleverd

Momenteel is er een enorme boost aan investeringen in duurzame vervoersmiddelen. De verwachting is dat deze duurzame trends de komende jaren verder zullen doorzetten en dat CO₂-vrij leveren de norm wordt. Daarnaast bestaat de kans dat het aantal vervoersbeweging meer aandacht gaat krijgen. Waar duurzaam bezorgen nu nog met name plaatsvindt in binnensteden, wordt er langzaamaan ook steeds meer geïnvesteerd in duurzame vrachtwagens voor de overige bezorgtrajecten.

3. CO₂-metingen worden belangrijker

De Green Deal voor Europa is rond. Dit heeft natuurlijk grote consequenties voor Nederland, want de doelstellingen worden scherper neergezet en registratie wordt noodzakelijk om de vooruitgang te meten. Ook de e-commercesector moet steeds beter meetbaar maken hoeveel CO₂-impact er samengaat met de mobiliteit.

4. Toename van herbruikbare verpakkingen/minder verpakkingen

Het afgelopen jaar heeft de e-commercesector gewerkt aan de ontwikkeling van herbruikbare verpakkingen. Dit ligt in lijn met het Europese beleid rondom ‘single-use products’. Het wordt steeds ongebruikelijker om een verpakking te produceren die slechts één keer gebruikt kan worden. Herbruikbare verpakkingen hebben nog een weg te gaan, maar in 2020 gaan we hier zeker meer van zien.

5. Beter benutten van kansen op circulariteit

Momenteel gebeurt er nog niet veel op het gebied van circulariteit binnen e-commerce. Toch heeft de sector een ultiem netwerk om afgedankte goederen vanaf de consument mee te nemen. De vraag is of dit ooit gaat gebeuren, aangezien thuisbezorging in de toekomst afneemt. Toch verwachten wij komend jaar meer te zien op het gebied van circulariteit. Op welke manier valt nog lastig te voorspellen, maar wellicht in de informatievoorziening die webwinkels geven over repareerbaarheid of in het aanbieden van een platform voor herbruikbare producten.

Bron: Thuiswinkel.org, Emerce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *